Sestavine
Postopek
Jajca, sladkor, vanilijev sladkor penasto zmešamo. Postopoma dodamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Zmes prelijemo v globok pekač.
Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 15 minut, oziroma odvisno od pečice. Rumen biskvit spečemo dvakrat. Enak postopek ponovimo za temen biskvit, kjer sestavinam dodamo kakav ali čokolado v prahu.
Orehov nadev: Jajce, maslo, sladkor, vanilijev sladkor, rum in stepeno sladko primešamo k mletim orehom. Zmešamo v gladko zmes. V kolikor je nadev presuh, dodamo segreto sladko smetano. Količino orehov lahko povečamo v kolikor smo ljubitelji bogatejših nadevov. Nadev razdelimo na dve polovici.
Skutin nadev: Skuto in ostale sestavine zmešamo v gladko zmes. Razdelimo na dve polovici. Lahko dodamo večjo količino skute, če želimo bolj bogat skutin nadev.
Na sredino moke naredimo jamico. Vanjo dodamo zdrobljen kvas in postopoma dolijemo mleko, v katerem smo raztopili sladkor. Zmes narahlo premešamo z žlico. Pustimo ca. 15 minut, da kvas naredi mehurčke. Dodamo jajca in ostale sestavine ter zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, postopoma dodamo moko.
Testo zelo dobro pregnetemo, najbolje v kuhinjskem robotu na stopnji št. 2. Testo pomokamo in pustimo v posodi, da vzhaja ca. 45 minut.
Delovno površino pomokamo z ostro moko in razvaljamo testo na debelino 2-3 mm. Testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača. Položimo na pekač.
Potico sestavimo v enakem pekaču, v katerem smo pekli biskvite. Pekač dobro premažemo s stopljenim maslom in posujemo z drobtinami. Sestavljamo po naslednjem vrstnem redu (od spodnjega sloja do zgornjega):
- testo (polovico položimo na dno pekača)
- orehov nadev (namažemo prvo polovico in enakomerno pogladimo)
- svetel biskvit (položimo na orehov nadev)
- skutin nadev (namažemo prvo polovico in enakomerno pogladimo)
- temen biskvit (položimo na skutin nadev)
- skutin nadev (namažemo drugo polovico in enakomerno pogladimo)
- rumen biskvit (položimo na skutin nadev)
- orehov nadev (namažemo drugo polovico in enakomerno pogladimo)
- testo (prekrijemo z drugo polovico)
Sestavljeno potico prepikamo in namažemo z rumenjakom. Ni potrebno vzhajanje.
Pečemo v ogreti pečici na 180 do 200 stopinj ca. 30 minut oziroma tako dolgo, da skorja dobi zlatorjavo barvo.
Namig: Potice ni potrebno peči dalj časa, ker so biskviti že pečeni, zapečemo le vrhnjo kvašeno plast. Pečemo na spodnji rešetki z ventilatorjem.
Pečeno potico po 15 minutah s pekačem vred obrnemo na leseno podlago, pokrijemo in pustimo čez noč, da se popolnoma ohladi. Ko je hladna, odstranimo pekač in posujemo s sladkorjem v prahu. Narežemo na rezine. Hranimo na hladnem.
VIDEO RECEPT - POTRATNA POTICA si lahko ogledate na tej povezavi ali s klikom na sliko spodaj
Sestavine
Postopek
Jajca, sladkor, vanilijev sladkor penasto zmešamo. Postopoma dodamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Zmes prelijemo v globok pekač.
Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 15 minut, oziroma odvisno od pečice. Rumen biskvit spečemo dvakrat. Enak postopek ponovimo za temen biskvit, kjer sestavinam dodamo kakav ali čokolado v prahu.
Orehov nadev: Jajce, maslo, sladkor, vanilijev sladkor, rum in stepeno sladko primešamo k mletim orehom. Zmešamo v gladko zmes. V kolikor je nadev presuh, dodamo segreto sladko smetano. Količino orehov lahko povečamo v kolikor smo ljubitelji bogatejših nadevov. Nadev razdelimo na dve polovici.
Skutin nadev: Skuto in ostale sestavine zmešamo v gladko zmes. Razdelimo na dve polovici. Lahko dodamo večjo količino skute, če želimo bolj bogat skutin nadev.
Na sredino moke naredimo jamico. Vanjo dodamo zdrobljen kvas in postopoma dolijemo mleko, v katerem smo raztopili sladkor. Zmes narahlo premešamo z žlico. Pustimo ca. 15 minut, da kvas naredi mehurčke. Dodamo jajca in ostale sestavine ter zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, postopoma dodamo moko.
Testo zelo dobro pregnetemo, najbolje v kuhinjskem robotu na stopnji št. 2. Testo pomokamo in pustimo v posodi, da vzhaja ca. 45 minut.
Delovno površino pomokamo z ostro moko in razvaljamo testo na debelino 2-3 mm. Testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača. Položimo na pekač.
Potico sestavimo v enakem pekaču, v katerem smo pekli biskvite. Pekač dobro premažemo s stopljenim maslom in posujemo z drobtinami. Sestavljamo po naslednjem vrstnem redu (od spodnjega sloja do zgornjega):
- testo (polovico položimo na dno pekača)
- orehov nadev (namažemo prvo polovico in enakomerno pogladimo)
- svetel biskvit (položimo na orehov nadev)
- skutin nadev (namažemo prvo polovico in enakomerno pogladimo)
- temen biskvit (položimo na skutin nadev)
- skutin nadev (namažemo drugo polovico in enakomerno pogladimo)
- rumen biskvit (položimo na skutin nadev)
- orehov nadev (namažemo drugo polovico in enakomerno pogladimo)
- testo (prekrijemo z drugo polovico)
Sestavljeno potico prepikamo in namažemo z rumenjakom. Ni potrebno vzhajanje.
Pečemo v ogreti pečici na 180 do 200 stopinj ca. 30 minut oziroma tako dolgo, da skorja dobi zlatorjavo barvo.
Namig: Potice ni potrebno peči dalj časa, ker so biskviti že pečeni, zapečemo le vrhnjo kvašeno plast. Pečemo na spodnji rešetki z ventilatorjem.
Pečeno potico po 15 minutah s pekačem vred obrnemo na leseno podlago, pokrijemo in pustimo čez noč, da se popolnoma ohladi. Ko je hladna, odstranimo pekač in posujemo s sladkorjem v prahu. Narežemo na rezine. Hranimo na hladnem.
VIDEO RECEPT - POTRATNA POTICA si lahko ogledate na tej povezavi ali s klikom na sliko spodaj