0

Sladki kvašeni ptički z rumom

Sladki pticki z rumom
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave30 minSkupni čas2 h 10 min

Sestavine

za ca. 15 ptičkov
Kvasec
 200 ml toplega mleka
 2 jedilni žlici sladkorja
 30 g svežega kvasa
Testo
 300 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 50 g sladkorja
 1 jajce
 1 rumenjak
 50 g stopljenega masla
 15 g vanilijeva sladkorja
 2 jedilni žlici ruma
Premaz in oči
 1 jajce za premaz
 rozine za oči
Posip za delovno površino
 ostra moka T400 za delovno površino
Pripomočki

Postopek

1

Toplemu mleku dodamo sladkor in kvas, premešamo in pustimo, da kvasec naraste.

V posodi zmešamo obe moki in prilijemo vzhajan kvasec.  Pustimo vzhajati 15 minut.

20250219 160521

2

Dodamo stopljeno maslo, rum, jajce, rumenjak, vanilijev sladkor in sladkor.

20250219 160544

3

S kuhinjskim robotom ali mikserjem zgnetemo v gladko testo.

20250219 160958

4

Testo na delovni površini pregnetemo, pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

20250219 170238

5

Vzhajano testo ponovno pregnetemo.

20250219 170247

6

Oblikujemo dolgi svaljek in ga razrežemo na težo 40 do 60 g.

20250219 170641

7

Oblikujemo dolgi svaljek.

20250219 172146

8

In ga zavijemo. 

20250219 172216

9

Na zadnji del - repek naredimo z nožem dve do tri zareze. Glavico oblikujemo podolgovato in na vsako stran stisnemo male rozine za oči.

20250219 172022

10

Odlagamo na pekač s silikonsko podlogo ali peki papirjem. Pustimo vzhajati 30 minut.

20250219 172525

11

Premažemo z razžvrkljanim jajcem.

20250219 173123

12

Pečemo v predhodno segreti pečici na 180 stopinj 15 minut. Peko prilagodimo pečici. Pečeni so, ko dobijo enakomerno zlato rjavo skorjico.

20250219 173732

13

Pečene ohladimo na pekaču.

20250219 175455

14

Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo k čaju ali h kavici. 

20250219 175612

Sestavine

za ca. 15 ptičkov
Kvasec
 200 ml toplega mleka
 2 jedilni žlici sladkorja
 30 g svežega kvasa
Testo
 300 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 50 g sladkorja
 1 jajce
 1 rumenjak
 50 g stopljenega masla
 15 g vanilijeva sladkorja
 2 jedilni žlici ruma
Premaz in oči
 1 jajce za premaz
 rozine za oči
Posip za delovno površino
 ostra moka T400 za delovno površino
Pripomočki

Postopek

1

Toplemu mleku dodamo sladkor in kvas, premešamo in pustimo, da kvasec naraste.

V posodi zmešamo obe moki in prilijemo vzhajan kvasec.  Pustimo vzhajati 15 minut.

20250219 160521

2

Dodamo stopljeno maslo, rum, jajce, rumenjak, vanilijev sladkor in sladkor.

20250219 160544

3

S kuhinjskim robotom ali mikserjem zgnetemo v gladko testo.

20250219 160958

4

Testo na delovni površini pregnetemo, pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

20250219 170238

5

Vzhajano testo ponovno pregnetemo.

20250219 170247

6

Oblikujemo dolgi svaljek in ga razrežemo na težo 40 do 60 g.

20250219 170641

7

Oblikujemo dolgi svaljek.

20250219 172146

8

In ga zavijemo. 

20250219 172216

9

Na zadnji del - repek naredimo z nožem dve do tri zareze. Glavico oblikujemo podolgovato in na vsako stran stisnemo male rozine za oči.

20250219 172022

10

Odlagamo na pekač s silikonsko podlogo ali peki papirjem. Pustimo vzhajati 30 minut.

20250219 172525

11

Premažemo z razžvrkljanim jajcem.

20250219 173123

12

Pečemo v predhodno segreti pečici na 180 stopinj 15 minut. Peko prilagodimo pečici. Pečeni so, ko dobijo enakomerno zlato rjavo skorjico.

20250219 173732

13

Pečene ohladimo na pekaču.

20250219 175455

14

Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo k čaju ali h kavici. 

20250219 175612

Notes

Sladki kvašeni ptički z rumom
Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO
stefkine dobrote header
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja določene piškotke za boljše delovanje. Seznam uporabljenih piškotkov je viden v zavihkih na levi oz. zgornji strani pojavnega okna. Piškotke lahko kadarkoli pobrišete znotraj vašega brskalnika. Vaša odločitev glede piškotkov ne bo vplivala na delovanje strani.

OPOZORILO: Nastavitve se shranijo samo v brskalniku in napravi, s katere trenutno dostopate na spletno stran.

Podrobnosti o spletnih piškotkih si lahko preberete tukaj.