Sestavine
Postopek
V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in naredimo jamico. V mleku raztopimo kvas in dolijemo k moki, premešamo in pustimo vzhajati 20 minut.
Medtem penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor z rumom, rum, lupino in maslo. Zmešano dolijemo k moki in vzhajanemu kvasu.
Premešamo in zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.
Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki - teža kroglice ca 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino. Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati 1 uro. Prostor naj ima temperaturo približno 22 stopinj, brez prepiha.
Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov.
V olje jih dajemo tako, da obrnemo zgornji del v olje. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.
S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado ali vanilijevo kremo. Postopek ponovimo enako za vse ostale vzhajane krofe. Hladne posujemo s sladkorjem v prahu.
Namig 1: Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 do 3, odvisno od moči robota, ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.
Namig:
Po želji jih lahko okrasimo s stopljeno čokolado in posujemo s čokoladnimi okraski ali posujemo s sladkorjem v prahu ali kokosovimi kosmiči.
Polnimo jih lahko z marmelado ali vanilijevo kremo
Namesto pirine bele moke lahko uporabimo belo moko T500 ali mešamo z ostrro moko T400.
Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov, kornetov z malinami ali snežnih kep s kakavom :).
Sestavine
Postopek
V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in naredimo jamico. V mleku raztopimo kvas in dolijemo k moki, premešamo in pustimo vzhajati 20 minut.
Medtem penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor z rumom, rum, lupino in maslo. Zmešano dolijemo k moki in vzhajanemu kvasu.
Premešamo in zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.
Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki - teža kroglice ca 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino. Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati 1 uro. Prostor naj ima temperaturo približno 22 stopinj, brez prepiha.
Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov.
V olje jih dajemo tako, da obrnemo zgornji del v olje. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.
S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado ali vanilijevo kremo. Postopek ponovimo enako za vse ostale vzhajane krofe. Hladne posujemo s sladkorjem v prahu.
Namig 1: Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 do 3, odvisno od moči robota, ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.
Namig:
Po želji jih lahko okrasimo s stopljeno čokolado in posujemo s čokoladnimi okraski ali posujemo s sladkorjem v prahu ali kokosovimi kosmiči.
Polnimo jih lahko z marmelado ali vanilijevo kremo
Namesto pirine bele moke lahko uporabimo belo moko T500 ali mešamo z ostrro moko T400.
Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov, kornetov z malinami ali snežnih kep s kakavom :).