Možnosti tiskanja:

Kombuča

Preračunaj sestavine2 PorcijiČas priprave1 h

Kombuca

za 2 litra
 1 velika goba kombuča (scoby)
 400 ml štarterja - že pripravljenega fermentiranega napitka kombuče
 1,50 l vode
 180 g trsnega sladkorja
 12 g zelenega ali črnega čaja - čajne vrečke
 1,50 l mrzle vode
Pripomočki
 5 l stekleni kozarec
 1 kos velike gaze (tetra plenica)
 plastična cedilka
 elastika
1

Za začetek potrebujemo že pripravljen napitek kombuče z gobo kombuče (scoby). Gobo ločimo od napitka, jo operemo in s cedilko odcedimo vodo.

3 odcedimo

2

V lonec nalijemo 1,5 l vode in dodamo filter vrečke čaja. Dodamo še sladkor. Segrevamo do vretja in pustimo, da se čaj ohladi.

1 caj sladkor

3

V stekleni kozarec prelijemo ohlajen čaj in dodamo še preostali liter vode. Dodamo gobo. Čez grlo kozarca položimo velik kos gaze in z elastiko zapremo. Pustimo na kuhinjskem pultu počivati 10 dni.

Namig: Med tem časom ne mešamo in ničesar ne dodajamo.

7 dodamo starte gobo zadelamo

4

Napitek po 10 dneh nato precedimo še skozi gosto gazo in izločimo gobo.

4 ponovno gaza

5

Odlijemo 400 ml pripravljenega napitka za naslednjo pripravo, ki mu dodamo gobo. To količino potrebujemo kot štarter za novo pripravo napitka kombuče.

2 ohladimo

6

Ostalo količino prelijemo v steklenice. Pripravljeno kombučo lahko začnemo uživati takoj. Steklenice s vsebino pospravimo v hladilnik, ker nam lahko v nasprotnem primeru na sobni temperaturi zaradi vretja steklenice počijo (prisotno alkoholno vretje, saj napitek vsebuje sladkor). Uživamo ga vsaki dan po 100 ml na tešče. Ne mešamo z vodo.

Če želimo, da dobi kombuča mehurčke, pustimo steklenice dva dni na sobni temperaturi. Dobimo napitek z mehurčki in hranimo steklenice v hladilniku.

20211120 165146

Priprava nove količine
7

Ponovno skuhamo zeleni čaj s sladkorjem v 1,5 l vode. Čaj ohladimo.

Pripravimo si novi kozarec in vanj prelijemo ohlajeni čaj. Dolijemo dodatnih 1 l mrzle vode in 400 ml štarterja, ki smo ga odvzeli od prejšnje količine.

6 prelijemo novo

8

Gobo operemo pod tekočo vodo.

3 odcedimo

9

Potopimo jo v pripravljeno mešanico čaja. Okrog grla na kozarcu položimo svežo gazo in zategnemo elastiko. Pustimo počivati na sobni temperaturi ca. 10 dni. Tako ponavljamo vsakih 10 dni.

20211120 170643

10

Namig: Količine lahko podvojimo, tako da nam napitek kombuče ne bo zmanjkal do naslednjega postopka. Okus lahko oplemenitite, tako da dodate zmiksano jabolko, ananas ...

20211120 164843

11

Uživamo jo 3-krat na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.

20211120 164500

Nutrition Facts

Servings 0

0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO