Možnosti tiskanja:

Domači jagermeister – zeliščni liker

Preračunaj sestavine4 Porcije

jagermeister3

za 4 litre likerja
 4 l domačega žganja - sadjevec
 1 kg sladkorja
 4 peščice janeževih zrnc
 4 peščice cvetov in zelenih listov trobentice (skupaj 8)
 4 peščice cvetov in zelenih listov vijolice (skupaj 8)
 4 peščice cvetov marjetice
 4 peščice zrnc kumine
 4 peščice cvetov kamilice
 4 peščice cvetov lapuha
 4 peščice zelenih listov gozdnih jagod
 4 peščice zelenih brinovih jagod
 4 peščice zrelih brinovih jagod
 4 peščice vejic s cvetovi pljučnika
 4 peščice regratovih cvetov
 4 peščice cvetov lipe
 4 peščice cvetov divje češnje
 4 peščice listov narezane njivske preslice
 4 peščice cvetov arnike
 4 peščice cvetov tavžentrože
 4 peščice listov borovnice
 4 peščice listov narezanega ozkolistnega trpotca
 4 peščice listov melise
 4 peščice listov črne mete
 4 peščice listov navadnega pelina - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice listov žajblja - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice cvetov akacije
 4 peščice listov vinske rutice
 4 peščice listov materine dušice
 4 peščice cvetov ognjiča
 4 peščice listov navadnega sleza (ajbež)
 4 peščice cvetov srčne moči
 4 peščice rožmarinovih iglic
 4 peščice bezgovih cvetov
 4 peščice cvetov rmana
 4 peščice smrekovih vršičkov
 4 peščice jelkinih vršičkov
 4 peščice listov sladkega pelina - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice razrezanih zelenih orehov
 4 peščice listov majarona
 4 peščice listov narezanega širokolistnega trpotca
 4 peščice cvetov divjega kostanja
 4 peščice cvetov šentjanževke
 4 peščice zelenih listov robide
 4 peščice cvetov bele detelje
 4 peščice cvetov ameriškega slamnika
 4 peščice malih listov plahtice
 4 peščice sveži vršičkov kopriv
Opomba
 "peščica" - pomeni naša stisnjena pest
1

Pripravimo veliko, temeljito očiščeno steklenico z zamaškom. Steklenico napolnimo z žganjem, dodamo sladkor in mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi.

2

Rastline nabiramo od marca do oktobra, jih očistimo in postopoma dodajamo v žganje. Zdravilne zeli nabiramo takrat, ko je njihov čas rasti - zorenja. Če kakšne rastline ne uspemo nabrati sveže, lahko dodamo posušeno.

jegermaister smalsl

3

Po vsakem dodajanju premešamo z leseno palčko ali kuhalnico. Preden dodamo pelin in žajbelj ju prelijemo z vročo vodo, nato dodamo liste v žganje.

4

Zdravilne zeli posrkajo žganje, zato enkrat na mesec dodamo ca. 100 ml svežega žganja.

Steklenico sproti zapremo s pokrovom, da žganje ne izhlapi. Postavimo v polsenco. Vmes večkrat premešamo z leseno palico ali kuhalnico.

5

Ko smo nabrali in dodali vse zdravilne rastline, steklenico pustimo zaprto še 2 tedna. Vmes večkrat premešamo. Prelijemo v pripravljene čiste steklenice.

6

Lastnosti in uporaba: Domači jagermeister – zeliščni liker je sladek, malo pogreni, a je kljub grenkobi odličnega okusa. Pripravimo ga iz približno 45 zelišč. Če katere izmed njih nismo nabrali, ne bo prevelikega problema, domači jagermeister bo kljub temu odličen. Prav tako lahko dodamo še kakšno zelišče več.

Kdaj in katera zelišča nabiramo? Preberite si v posebnem prispevku.

Zdravilne rastline nabiramo skozi vse leto. Izogibamo se nabiranju neposredno ob cestah. Sestavine lahko dodajamo sveže ali posušene. V kolikor zelišč ne najdemo v naravi, jih poiščemo v trgovinah z ekološkimi izdelki.

Namig: Uživamo ga v zmernih količinah.

Nutrition Facts

Servings 0

0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO